S.320.Atkılı örme makinelerinde platinlerin görevleri nelerdir, nerede bulunur?
S.320. Platinler Atkılı örme makinelerinde iğnelerin ilmek oluşumuna yardımcı örme elemanıdır. Makinedeki iğne sayısına eşit sayıda platin bulunur. Makine konstrüksiyonuna ve inceliğine göre farklı şekillerde olabilirler fakat şekli farklı da olsa işlevleri aynıdır.
S.321.Atkılı örme makinelerinde kullanılan çeliklerin çeşitleri nelerdir?
C.321.Örgü çelikleri : - İlmek çeliği – Askı çeliği – Atlama çeliği
S.322.Aşağıdaki yuvarlak örme çeliklerin isimlerini yazınız?
C.322.
S.323.Aşağıda görülen örme çelikleri hangi atkılı örme makinesinde kullanılır?
C.323.
S.324.Atkılı örme makinelerinde İplik Kılavuzlarını (Mekikleri ) anlatınız?
C.324. İplik kılavuzlarının (mekiklerin) örme makinesindeki görevi, bobinlerden gelen ipliği uygun şekilde iğnelere vermektir. İpliğin iğnelere son yönlendirdiği nokta mekiklerdir. Mekikler düz ve yuvarlak örme makinelerinde farklı şekillerdedir. Düz örme makinelerinde mekikler örgü alanında hareketlidir. Semer kafa ile taşınmaktadır. Yuvarlak örme makinelerinde mekikler sabittir. Her sistem için bir mekik kullanılır.
S.325. Atkılı örme sistemli makinelerde Doku Çekme ve Sarma Sistemlerini açıklayınız?
C.325. Atkılı örme sistemli makinelerde, örücü elemanların ilmek oluşturabilmesi için örülen kumaş çekim silindirleri tarafından çekilmek zorundadır. Düz örme makinelerinde kullanılan çekim sistemi genellikle merdane adı verilen silindir ile yapılırken kumaş sarma işlemine gerek duyulmaz. Yuvarlak örme makinelerinde ise uzun metrajlı çalışma yapılması ve üretim hızının yüksek olması nedeniyle çekim silindirleri tarafından çekilen kumaş sarma mili üzerine sarılır?
S.326.Çözgülü örme elemanları nelerdir?
C.326. Çözgülü Örme Elemanları Çözgülü örme sisteminde iplilerin ilmek oluşturması işlemini sağlayan örücü makine elemanları; delikli iğneler, dilli iğneler, iğne rayları, baskı platinleri ve doku çekme sarma aparatları olarak ifade edilir. Bu elamanlar örme sürecine direk etkisi olan elemanlardır.
S.327. Çözgülü örme makinelerinde kullanılan iğne tipleri nelerdir?
C.327. Çözgülü örme makinelerinde kullanılan iğne tipleri atkılı örme makinelerinde olduğu gibi dilli-kancalı, esnek uçlu veya sürgülü iğnelerdir. Trikot çözgü otomatlarında esnek uçlu ve sürgülü iğneler kullanılırken Rachel çözgülü örme makinelerinde dilli-kancalı ve sürgülü iğneler kullanılmaktadır. Çözgülü örmede en çok kullanılan iğne cinsi dilli-kancalı ve esnek uçlu iğnelerdir
S.328. Çözgülü örme makinelerinde kullanılan dilli iğneleri anlatınız?
C.328. Dilli iğneler gaga, dil, boyun, gövde ve ayak kısımlarından oluşur. Bu makinelerde kullanılan iğneler, makine inceliğine göre bir inçteki iğne sayısı, birleşik bir hâlde ayaklarından metal iğne tutucularına gömülüdür. Metal içine gömülü iğneler alt kısımlarında bulunan deliklerden dilli iğne rayı (kılavuzu) üzerine yan yana makine enince monte edilirler.
S.329.Aşağıdaki iğne Çözgülü örme makinelerinde kullanılmaktadır, şekil üzerinde bölümlerini ve iğnenin ismini yazınız?
C.329.
S.330. Aşağıdaki iğne Çözgülü örme makinelerinde kullanılmaktadır, şekil üzerinde bölümlerini ve iğnenin ismini yazınız?
C.330
S.331. Çözgülü örme makinelerinde kullanılan delikli iğneleri anlatınız?
C.331. Çözgülü örme makinelerinde ipliğin örme iğnelerine yatırımını sağlayan delikli iğneler kullanılır. Delikli iğnelerin görevi ilmek oluşturan dilli iğnelerin kancalarına iplikleri ulaştırarak ilmek oluşumuna yardımcı olmaktır. Delikli iğnelerde dilli iğneler gibi bir inçlik iğne tutucularına gömülü olarak delikli iğne rayı üzerine vidalanarak kullanılırlar
S.332. Çözgülü örme makinelerinde iğne raylarını anlatınız?
C.332. İğne Rayları Çözgülü örme makinelerinde iğne rayları dilli ve delikli iğneler için kullanılan makine enince dilli veya delikli iğnelerin yan yana dizildiği metal kılavuzlardır. Desenlendirme olanaklarına göre delikli iğne raylarının sayısı değişir. Delikli ve dilli iğneler bu rayların hareketi ile ilmek oluşturma işlemini yapar.
S.333. Aşağıdaki şekilde gördüğünüz iğne rayı Çözgülü örme makinelerinde dilli ve delikli iğneler için kullanılan makine enince dilli veya delikli iğnelerin yan yana dizildiği metal kılavuzlarda kullanılmaktadır, şekil üzerinde bölümlerini yazınız?
C.333.
S.334.Çözgülü örmede Baskı platinlerini anlatınız?
C.334. Baskı Platinleri dilli ve delikli iğneler gibi bir inçlik metal tutuculara gömülü platinlerden oluşurlar. Baskı platinleri de kendi rayı üzerine makine enince yan yana dizilirler. Dilli iğnelerin arasında bulunan baskı platinlerinin görevi, ilmek oluştuğu sırada boşta kalan iplikleri tutarak ilmek oluşumuna yardımcı olmaktır.
S.335.Çözgülü örmede baskı platinin kısımları olan Baskı platini ve Baskı platin yayı nerededir, şekil üzerinde yazınız?
C.335.