• Tekstil terimleri C

     

    Calico; Kaliko

    Seyrek, düz, genellikle orta bükümlü ipliklerden bezayağı dokuma tekniği ile üretilen orta gramajlı pamuklu kumaştır. Piyasada baskılı hali de dahil olmak üzere pek çok çeşitleri bulunur. Ucuz maliyetli çocuk ve kadın giysilerinde, önlük, dekoratif eşya ve bayrak üretiminde kullanılır.

    Cam tafta

    Belirgin, ince, verev ribsleri ve metalik bir parlaklığı olan, bezayağı dokumalı, biraz sert ipekli kumaştır. Tipik olarak atkı ve çözgüde farklı renkler kullanılır. Bayan elbiselerinde kullanılır.

    Camelot

    Yumuşak, orta gramajlı(dimi yada saten dokumalı) dokumayı kapatan bir hav yüzeyi olan yünlü kumaştır. Karakteristiği rengi deve tüyüdür ve kamgarn yünlü ipliklerle farklı yüzdelerde deve tüyünün karıştırılmasıyla üretilir. Bayan ve erkek paltolarında kullanılır. Terim Almanca deve anlamına gelen ‚kamel‘ den gelmektedir.

     

    Cannele ripsi; Yivli- oluklu rips kumaş

     

    Ripse benzer çeşitli genişliklerde yivleri olan, genelde yünlü kumaşlar için kullanılan ad. Yiv genişliği farklı şekilde gruplanabilir.

    Canton kumaş

    Yumuşak bükümlü kamgarn ipliğinden bezayağı dokuma tekniği ile dokunmuş,hafif parlak, ince, şeffaf, hafif gramajlı pamuklu kumaş . Kadın giysilerinde ve iç giyim üretiminde kullanılır. Adı Çin’deki bir şehirden alınmıştır.

    Cardigan; Örme hırka

    Yakasız veya kayık yakalı, en az bir cepli, önden boydan düğmeli ve kollu örme ürün. Hırka, kırışmayı ortadan kaldıran düz sağlam bir kenar şeridine sahiptir. Yelekten ve düğmeli büyük boy polo tişörtten farklıdır. Genellikle uzun kolludur.

    Ceket (1)

    Bedeni gevşek şekilde saran, boyu kalçaya kadar, açık veya kapalı bedeni örten kollu giysiler için ortak kullanılan ifadedir. Genellikle astarsız ve vatkasız basit şekilde çalışılır.

    Ceket (2)

    Erkek ve kadın takımlarının bir parçası olan, ön bedeni kapamalı, kollu, kısa üst giysi. Genellikle astarlıdır (yazlık ceketler yarım astarlıdır), fakat astarsız da olabilir. Daima uzun kollu, klapalı yakalı ve ceplidir. Boyu modaya göre şekillenir, ama genellikle belin altında bir boydadır. Mono (tek sıra düğmeli) veya kuruvaze (çift sıra düğmeli) kapamalı olabilir. İlk olarak 19. yüzyıl sonlarında İngiltere’de giyilmiştir. Bu ilk giyilen ceketler vücuda sıkı oturan, Gotik jerkin ceket tarzındayken, zaman içerisinde bir çok değişikliğe uğrayarak günümüzdeki şeklini almıştır.

    Ceket takım

    Takım ceketi, takım pantolonu ve bir de takım yeleği olmak üzere üç parçadan oluşan klasik erkek takımıdır. Çeşitli resmi faaliyetlerde giyilir. Dünyaya İngiltere’den yayılmıştır. Bir silindir şapka veya diğer siyah şapkalarla giyilir.

    Cep

    Küçük kişisel eşyaları koymak için veya süsleme amaçlı kullanılan, giysiye açılan yarıklara dikilerek veya giysi üzerine eklenerek oluşturulan torba. Farklı biçimleri olan ceplerin belirli giysi türleri üzerinde standart biçimleri vardır. Bantlı cep , körüklü cep , aplike cep , bel cebi , kapaklı cep , uzunlamasına cep , yarık-yarma cep , uçları zımbalı cep , dikişten açılan cep , fletolu cep temel cep çeşitleridir.

    Cep mendili

    Modaya uygun olarak, ceket veya paltoların göğüs ceplerinde çeşitli şekillerde katlanarak kullanılan dekoratif mendiller. Renkleri giysilerle uyumludur. Kravat setinin bir parçasını oluşturabilirler, kravat ve mendilin rengi genellikle aynı veya kombinedir.

    Cep torbası

    Dikişten açılan cep veya yırtmaçlı cebin bir parçası. Bir veya iki parça olabilir.

    Cepken

    Bazen kısa kollu olabilen hafif, uzun erkek ceketi;halk giysilerinin bir parçasını oluşturur, bazı durumlarda kadınlar tarafından da giyilir.

    Ceplik

    Parlak, dört bağlı çift yüzlü dimi dokumadan 2 ye 2 dimi olarak bilinen düz, hafif gramajlı pamuklu kumaştır. Astar olarak özellikle cep astarı olarak kullanılır.

     

    Ceplik; cep kumaşı

     

    Orta incelikte iplikten, dimi veya bezayağı dokumadan dokunmuş, düz, parlak yüzeyli ipekli veya pamuklu kumaş için sıklıkla kullanılan isimdir. Cep torbaları için kullanılır.

    Chanel boy; Chanel tarzı giysi boyu

    kişiye özel giysi dikiminin (Haute Couture) kurucularından Paris‘li önde gelen tasarımcı Coco Chanel’in tasarımlarında uyguladığı ve diğer tasarımcılar tarafından oldukça yaygın olarak kullanılan bir elbise boyudur. Yaklaşık olarak dizin üç parmak altında etek boyudur.

    Chanel tarzı giyim;

    Coco tarzı giyim Kamgarn iplikten üretilmiş (özellikle yünlü tüvit) kumaşlardan genellikle takımlara uygulanan kadın giyim tarzıdır. Ön kapama, cep, yaka, kol ağzı ve yırtmacının kenarlarına şerit(örgü şerit), kadife kurdele veya farklı kumaş bantlar ile süslenmesiyle kontrast oluşturan tasarımındaki sadelik ve konfor ile öne çıkan bu tarz tanınmış Paris’li moda tasarımcısı ve ünlü Haute Couture salonunun sahibi Coco Chanel tarafından yaratılmıştır. Chanel’in kanaatine göre bu takım her kadında olması gereken bir takımdır. Bu giysinin 50 yıldan daha uzun bir zamandır popüler olması da bunu kanıtlamaktadır

    Chesterfield palto

    Tek sıra kapamalı, gizli patlı, bedene çok sıkı oturan düz şekilde biçimlenmiş erkek paltosudur. Boyu diz altında, açık veya koyu gri renkli kumaşlardan üretilen kasaba giysisidir. Lord Chesterfield’ın Hindistan valisi olduğu zamanlarda kullandığı giysi olduğundan bu isimle anılmaktadır.

    Chinos pantolon

    Boş zaman için tasarlanan genellikle krep kumaştan yazlık pamuklu pantolonlar, pantolonlardan daha çok günlük giysidir , fakat kotlardan daha resmidir. Blazer ceket ve birlikte kullanılır.

    Cımbar izi

    Kenara yakın bölgelerde cımbar delikleridir.Bu Dokuma kumaşlarda istenmeyen hatalardan biridir.

    Cool Wool

    Kamgarn iplikten üretilen 200g ve yukarı gramajlı, gözenekli, çok ince yüzde yüz yünlü çok hafif kumaşlar için Uluslararası Yün Birliği (IWS)tarafından öngörülen slogan terimdir. Bu kumaşlar mevsimlik erkek takımlarında ve kadın giysilerinde ve kadın takım elbiselerinde kullanılır.

    Core-spun Optex ipliği

    Spandeks elyaftan elastik bir nüvesi olan ve diğer tekstil materyallerinden bir kez veya iki kez etrafında dolanan iplikler olan nüveli ipliktir.

    Côtelé kumaşı

    Tuşesi kaba, sert, genellikle çözgü yerleştirmeli dimi sırtlı dokuma ile elde edilmiş geniş dikey ripsleri olan pamuklu veya yünlü kumaştır. Genellikle bayan mantoları ve kabanlarında kullanılır. Terim kumaşın yüzeyini ifade eden Fransızca "côtelé" (= yivli)kelimesinden gelmektedir.

    Cağlık ( kafes )

    Makineye beslenecek bobinlerin dizildiği sehpa.

    Cetvel

    Kullanıma uygun uzunlukta, düzgün kenarlı, cm aralıklı çizim araç

    Cımbız

    Çok iplikli makinelerde iplik geçirmeyi sağlayan küçük maşa

    Conta

    Pantolon arka parçasına form vermek için kalıbın bölünmesi

    Caraskal

    Yük kaldırmaya yarayan diferansiyel palanga

    Çözgü Yönünde Karışık Saten Örgüsü

    Çözgü yönündeki karışık saten örgüsü herhangi bir saten örgüsüne ait çözgü iplik sıralamalarının değiştirilmesiyle elde edilir. Çözgü iplik sıralarının değişimi bir kurala bağlı olmamakla birlikte çizim yapılacak örgüde hangi ipliklerin yer değiştireceği belirtilir.

    Çözgü Yönünde Gölgeli Saten Örgüsü

    Çözgü yönünde gölgeli saten örgüsü tam gölgeli ve yarım gölgeli olmak üzere iki şekilde elde edilir. Yarım gölgeli saten örgüsü, örneğin verilmiş olan atkı saten örgü raporunun, çözgü saten hâline dönüşmesiyle sonuçlanarak elde edilir. Tam gölgeli saten örgüsü ise atkı saten örgü raporunun çözgü saten örgü raporuna dönüştükten sonra tekrar atkı saten örgü raporuna dönüşene kadar devam ettirilmesiyle oluşur.

    Çözgü yönünde oluşturulan tam ya da yarım gölgeli saten örgüleri, verilmiş olan dimi örgü raporuna bağlı olarak çok sayıda çerçeveye ihtiyaç duyulacağından daha çok jakarlı dokuma makinelerinde uygulanmaktadır.

    Çok filament iplik

    30000 dtex’e kadar çok sayıda flamentten oluşmuş flament ipliktir(30000 dtex’ten üzeri = tow).

    Çiğit

    Pamuk tohumudur.

    Çırçırlama

    Çiğitli (kütlü-çekirdekli) pamuk elyafının, çırçır makineleri yardımıyla çekirdeğinden ayrılması, linter pamuğunun ise linter makineleri yardımıyla çekirdek üzerinden sıyrılması veya kazanılması işlemidir.

    Çırçır randımanı

    Elyafın kütlü pamuğa oranıdır.

    Çekik

    Parça ürünlerin, makinede fiziksel zorlanmalar ile yüzeysel bozunmalar (ilmek çekmeleri-iplik çekmeleri vb.)

    Çubuk

    Presleme makinesinde kullanılan yuvarlak ya da köşeli, belirli yüksekliği olan metal parça

    Çıkrık

    İplik numarasını tespit etmek amacıyla ipliğin üzerine sarıldığı çember

    Çile

    Çevresi belirli bir uzunlukta olan çıkrığa sarılarak oluşturulan iplik kümesi

    Çubuk/sıra yönü

    Örme kumaşta ipliğin enine/boyuna (üretim yönünde ve buna dik yönde) yerleşim yönü

    Çatmak

    İki parçanın dikilerek birleştirilmesi

    Çıma

    0 - 2 mm genişlikte dikilen üst dikiş

    Çıt

    Dikiş birleşimini gösteren işaret ve çentikler

    Çizgi taşı

    Kumaşı çizmeye yarayan sabun

    Çift iğne makinesi

    Belli aralıklı iki iğne ve bunlara ait dikiş mekanizması ile donatılmış, aynı anda iki paralel düz dikiş sırası oluşturan makineler

    Çapraz alma

    Çözgü çözülmesinden sonraki işlemlerde (tahar, düğüm) ipliklerin sırasını takip edebilmek için yapılan işlem

    Çapraz çıtası

    Levend ile lamel arası ipliklerin paralel geçmemesi

    Çerçeve

    Gücü tellerini taşıyan aparat

    Çözgü ipliği

    Kumaşın boyu yönünde yerleştirilmiş iplikler

    Çağanoz

    Remayöz makinesinin alt ipliğini hareket ettiren mekanizma

    Çorap desen programı

    Ürün tasarımında/siparişinde belirtilen modellerin bilgisayar ortamında hazırlanmasını sağlayan yazılımlar

    Çözgü

    Kumaşın boyuna yerleştirilmiş iplikler

    Çözgülü örme

    Boyuna sütun yönünde ilerleyen iplik kullanarak birbirine bağlanmış ilmekler oluşturmak suretiyle yapılan örme kumaş imalatı şekli

    Çuha

    Düz ve yüksek derecede parlak yüzeye sahip pamuklu kumaştır. Orta ağırlıkta, ince keskin bir şekilde döndürülmüş çözgü ipliğinden sıkı dokumalıdır. Atkı iplikleri daha yumuşak bir şekilde ve gevşek bükülmüştür. Atkıda saten dokumadır. Çoğunlukla siyahtır. Fakat aynı zamanda koyu pastel tonlarda da olabilir. Jimnastik şortlarında/pantolonlarında, iş ceketlerinde, önlüklerde ve kapitone battaniyelerde kullanılır.

    Çadır bezi

    Kalın numara iplikten bir bez ayağı dokuma ile dokunmuş ve çözgüde daha geniş atkıyla sağlanan enine rölyef çentikli pamuklu kumaş. Emdirilmiş olduğu için çadır üretiminde kullanılır.

    Çadır tarzı moda silueti

    Küçük, düz yakalı, dar omuzlu, bir bel hattı yükseltilmiş ve çarpıcı etek uçları ile kabarık etekli, gençler için manto ve elbise moda tarzı.

    Çan biçimli pantolon; İspanyol paça pantolon

    Paçaları diz hattından sonra oldukça genişleyerek çan biçimini alan pantolon moda tarzı. Paça genişlikleri 30cm’den daha fazladır.

    Çan etek; evaze etek

    Etek ucu çevresi kalçadan daha geniş olan, kalçadan aşağıya doğru genişleyerek dökülen etek. Birden fazla parçadan oluşur.

    Çan etek;parçalı etek

    Katların kalça çevresinde çan şeklini oluşturması için yan hatlardan etek uçlarına doğru belirgin şekilde genişleyen etek; tipik özelliği birden çok parçadan oluşmasıdır ve bazen açı oluşturacak şekilde kesilir

    Çan silüet

    Üst kısmı dar, alt kısmı etek ucuna doğru çan biçiminde genişleyen kadın giyimi moda tarzı. Doğal görünümü dikkat çekici özelliğidir.

    Çan şeklinde kırma

    Giysinin bol kısmına geçişi sağlayan katlanmamış, ütülenmemiş kırma ; giysinin yüzeyinde dalgalanma oluşturur. Genellikle süsleme amaçlıdır, fakat elbise, etek palto gibi kadın giysilerinin fonksiyonel bir öğesidir.

    Çapraz Dimi

    Farklı yönlere doğru yükselen iki uçlu dimi dokumanın çarpı şekli oluşturan yivler halinde tekrarlı bir şekilde dokunması ile elde edilen dimi örgüsünden türetilen örüdür.Bu dokuma, pamuklu ve yünlü kumaşlarda kullanılır. Fantazi çapraz dimi dokumalar ise kumaşta dokuma efekti oluşturan desen tekrarının sabitlenmemiş orta kısmı ile takviyeli veya tekli bağlama yapan çapraz dimilerden elde edilmektedir. Bu dokuma bayanların pamuklu kumaşlarından oluşturulan elbiselerinde ve modaya uygun yünlü mantolarının kumaşlarında kullanılır.

    Çapraz desenli tafta

    Biraz sert tuşeli, metalik parlaklığa ve ince, çapraz görünümü olan, iplik sıklığı fazla ipek tipi kumaş; farklı çapraz desenli bir bez ayağı dokumadadır. Bayan elbiseleri için kullanılır.

    Çapraz çizgili kumaş deseni

    Atkı renginden oluşmuş aynı veya farklı genişliklerde ve renklerde çapraz çizgili, dokuma veya baskı kumaş deseni.

    Çarliston (charleston) giyim tarzı

    1920’lerde oldukça popüler olarak kullanılan bir giyim tarzıdır. Elbisenin düz hatları, bedeni sıkı şekilde sarması ve büzgülü etek kısmı bu tarzın en belirgin özellikleridir. Genellikle kadın elbiselerinde kullanılmıştır. 1980’lerin başında bu tarzın geri dönüşü görülmüştür.

    Çarşaflık

    Orta gramajlı, orta kalınlıkta iplikten, yüzeyinde bariz şekilde görülebilen bezayağı dokumadan dokunmuş pamuklu kumaş . Tipik şekilde mavi, kırmızı, pembe ve mor dikey çizgilere sahiptir; bazen küçük ekose ve dokuma efektleri ile süslenir. Yatak takımlarında ve bazı desenleri kadın bluzları, yazlık elbiseler ve deniz giysilerinde kullanılır.

    Çekici görünüm

    Daha çok elbisenin arka bölümünde bulunan geniş dekoltesiyle göze çarpan kadın modasıdır. Taklit taşlarla süslenmiş lüks kumaşların kullanımı dikkat çekici özelliğidir. Bayan vücut hatlarını dışa vuran dar çizgileri, 1950’lerin abiye giysilerinde moda tarafından esin kaynağı olmuştur. “Glamour” kelimesi, zamanın Hollywood film yıldızlarının yaşam tarzlarını açıklamak için kullanılmıştır.

    Çekmeli kumaş

    Bir ya da birden fazla tülbentten oluşan tekstil kumaşıdır. Çekme sırasında oluşan kimyasal etkilere karşı fiziksel olarak güçlendirilmiştir.

    Çekmezlik apresi

    Yıkama sırasında kumaşı buruşmadan korur; özellikle ipek veya viskoz liflerden üretilen kumaşlarda kullanılır. Temelinde özel hazırlanmış maddeler vardır.

    Çift atkı ipliği; çift çözgü ipliği

    Dokuma sırasında iki atkı / çözgü ipliğinin tekmiş gibi dokunmasıdır

    Çift atkı ipliği ( atkı çekme)

    Dokuma sırasında mevcut atkı ipliği ile ekstra bir atkı ipliğinin atılmasıyla oluşan hatadır. Dokuma genelinde bazı bölgelerde atkı ipliği çift atılmıştır.

    Çift atkılı kumaş

    Bir çözgü ve çift atkının (üst ve alt) dokunmasıyla oluşan kumaş, bunların her biri kumaşın kalınlığını artırmak veya yüze desen yapmak için farklı bir dokumada oluşturmaktadır.

    Çift iplik

    Bu iplik iki veya daha fazla iplik grubu veya tek ipliğin bükülerek üretimi sırasında başta örneğin ring iplik çekme makinesinde bükülmesiyle oluşturulur. Bükme her bir ipliğin plise bükme tarafından birlikte büküldüğü bir bükme makinesinde uygulanır. Her bir ipliğin bükülme sayısına bağlı olarak çift bükülmüş, üçlü bükülmüş vb. diye adlandırılır. Tek aşamada bükülmüş ipliklerden farklı olarak, çoklu aşamada bükülmüş iplikler tekrarlı bükülerek yapılır. Çiftli iplikler düzenli bir bükme yoluyla yapılabilir. Düz bükme veya farklı renk veya hacimlerdeki tekstüre ipliklerde olduğu gibi...

    Çift Plaka jarse

    Ön ve arkasında düz 1.1 örgü bulunan kumaştır. Ön ilmek sıraları arka ilmek sıraları ile değiştirilir. Bu temel dokuma, iğnelerin gruplanmasıyla ve mevcut desenlere bağlı olarak çok değişik şekilde geliştirilebilir. Materyalin türüyle uyumlu olarak çok geniş yelpazede giyim çeşidinde kullanılır.

    Çift yüzlü

    Tek renkten fazla (genellikle iki) ağır çift taraflı ipekli kumaş; yüzü, arkası üzerinde olumsuz bir yapıya sahiptir; bezayağı dokuma ile çift taraflı kumaş üretim teknolojisi ile üretilmiştir. Bayan elbiseleri, takımlar ve paltolar için kullanılır. Adını Fransızcadan almıştır.

    Çift yüzlü giysi

    Giysinin hem iç ve hem dış yüzeyinin giyilebildiği giysilerdir. Giysinin iki tarafının renkleri, desenleri veya kullanılan kumaşlar farklı olabilir. Çift taraflı giyilebilir giysilerin iki tarafı da kullanılabilir kumaşlardan üretilir. Özellikle ceket, kaban gibi giyimler çift tarafı kullanılabilir olarak üretilen ürünlerdir

     

    Çift yüzlü kumaş (1)

     

    Yumuşak tuşeli ve içi şardonlu, genellikle pamuklu, bazen de yünlü olan hacimli kumaş. Üretiminde bir çözgü ve iki atkı kullanılır. Yüzü ve tersi aynı dokumaya sahiptir fakat atkıların renkleri değişir, böylece yüz tarafındaki atkı bir renkli ve arka tarafındaki atkı ise iki renkli olur. Çözgü ve atkının bağlantı noktaları birbirini kapatmalıdır ki birbiri içinden gözükmesin. Çift atkı iplikli kumaş, sabahlık, ev elbisesi, vs.nin üretiminde kullanılır.

    Çift yüzlü kumaş (2)

    Yüzü ve tersi kullanılabilen kumaş için genel terim; Dublüfas kumaşta, oyuk dokuma bulunur ve tersli yüzlüdür. Yüz ve ters görünümündeki fark, özel dokuma teknolojisiyle elde edilir

    Çift çözgülü kumaş

    Orta gramajlı, iplik sıklığı, dokuma, renk ve kullanılan malzeme farklılıklarından kaynaklanarak ön ve arka yüzü aynı ya da farklı olabilen, bir atkı ve iki çözgü ipliğinin kullanılmasıyla elde edilen genellikle ipekli veya pamuklu kumaş. Az sayıda çözgü teli kullanılmasıyla yüzeyde daha küçük desenler elde edilebilmektedir.

    Çile

    Farklı çilelerden gelen ipliklerle bağlanan, genellikle uzunlukları önceden belirlenmiş onlu çile ipliklerinin bir koleksiyonudur

    Çin Jütü

    Ebegümeci familyasına ait, bir yaş veya üzerindeki bitkilerin gövdesinden elde edilen liftir. Bir gövde %10 ile %30 arasında lif kapsar ve çuval ipi, halat ve kâğıt yapımında kullanılır. Aynı zamanda ticarette Çin jütü olarak bilinir. Bu bitki doğu Asya kökenlidir.

    Çin bezi (nankeen)

    Kalın ve sağlam pamuklu kumaş ;koyu çözgü ve açık atkı ipliğinden bezayağı veya dimi dokuma tekniği ile üretilir. Yazlık giysi ve özellikle spor tarzda pantolon üretiminde ve cep astarı olarak kullanılır.

    Çingene görünümlü; çingene tarzı giyim

    Birkaç kat farbela ve şerit dantelden oluşan, katları ve hareketli etek ucu ile ayırt edici özelliğe sahip, Çingene halk kostümünü yansıtan giyim tarzı. Büyük oval bir yakası olan bluzun göğüs altında bol kıvrımları vardır. Elbiseler canlı renklerdedir; aksesuar olarak gümüş ve yapay mücevherat bolca kullanılır.

    Çizgili Madras deseni

    Beyaz bir zemin üzerinde çok ince soluk renkte göze çarpan düzensiz çizgili desen. Genellikle pamuklu kumaş türlerinde kullanılır. Adını, oldukça gelişmiş tekstil sanayine sahip Hindu şehri Madras’tan almıştır.

    Çizgili berberi deseni

    Yünlü kumaşlarda sıklıkla kullanılan bir desendir; El tezgâhlarında dokunan ve güç algılanan renkli, ince ve düzensiz çizgilerden oluşur.

    Çizgili damasko kumaşı

    Saten dokumadan dokunmuş, çeşitli şekilde gruplanmış dikey çizgilerden oluşan, bir çeşit damasko kumaş türüdür.

    Çizgili kumaş (diplomat kumaşı)

    Koyu gri ve siyah zemin üzerinde 1cm aralıklarla boyuna kırık beyaz çizgileri olan kumaştır. Kamgarn iplikten üretilmiş kumaş, genellikle erkek yünlü takım elbiselerinde kullanılır

    Çizgili örme kumaş

    Sıraların düzenlenmesinde döndürülen, çeşitli renklerde çeşitli ipliklerden üretilir. Bir renk, bir veya birden fazla sırayı oluşturabilir. Bu tür desenlemeyi gerçekleştirmek için, bazı makineler, çeşitli kılavuzlarla çizgi aparatlarına sahiptirler

    Çiçek desenli tafta

    Belirgin, ince, verev ribsleri ve metalik bir parlaklığı olan, bezayağı dokumalı, biraz sert ipekli kumaştır. Çiçek desenli baskılı kumaş olarak da üretilir.

    Çiçekli kumaş

    Genel olarak pamuklu, ipekli ve yünlü kumaştan üretilen üzerinde çiçek ve çimen gibi floral motifleri bulunan kumaştır.

    Çoban düğme

    Kentli giyiminde dekoratif tutturucu elemanı. Oval, bazen fıçı biçimine sahip düğme, giysiye ortasındaki deliklerle tutturulur. Tahta, boynuz, metal, kemik ve plastikten üretilir. Genellikle spor ve modaya uygun giysilerde kullanılır.

    Çoban kumaşı

    Tuşesi kaba hissedilen, orta ağırlıktaki Sıra dışı uzun havları kumaşın yüzeyine küçük topaklar oluşturan bezayağı veya dimi dokumadan ve kamgarn iplikten üretilen yünlü kumaştır. Spor ceketlerde kullanılır.

    Çoban palto; kalın tüylü kaban

    Bay veya bayanlar için, kapüşonlu, geniş aplike cepli, sırtında serbest robası olan düz ve bol çoban biçimi paltodur. Kapaması çoban düğmeler ile tutturulur. Tek renkte yünlü, velur kumaştan, genellikle astarsız, bazı durumlarda içi ekose desenli çift yüzlü üretilir.

    Çocuk bezi/külodu

    Çocuklar ve bebekler tarafından kullanılan, ağ kısmı sızdırmaz dolguya sahip çocuk bezi veya külodu.

    Çok renkli kumaş:(alacalı )

    Fark edilebilir bir deseni olmaksızın, farklı renklerdeki ipliklerle veya parlak renkli melanj ipliklerle üretilmiş, çok renkli olan dokuma veya örme kumaş.

    Çorap (1)

    Düz çorap makinesinde üretilir. İhtiyaca göre daralan ve genişleyen biçimdedir. Çorabın bu özelliği ilmik boyunca oluşan dikey geri dikişten kaynaklanır

    Çorap (2)

    Kapalı kısmı ayak formunda olan ve sonu bir kenar veya elastik iplikle örülerek tamamlanan çorap türü. Çorap bacağı sıkıca sarar ve diz veya baldıra kadar boyu uzanabilir(diz boyunda ve baldır boyunda olarak ayrılır). Yünlü, pamuklu veya sentetik iplikten örülür

    Çubuklu kumaş

    En çok yünlü kumaşlarda kullanılan desendir. Düz bir zeminde veya tipik olarak flanel bitişli ince penye kumaşta, en az dört ince, tebeşir beyazı, düşey, kesikli çizgilerden oluşan grupların tekrarlarından ibarettir. Erkek takımları ve bayanların elbise ve takımlarının kumaşlarında kullanılır.

    Çuval bezi;telis

    Kaba, sağlam, gevşek, jüt ipliğinden bezyağı dokumada dokunmuş keten kumaş . Çuval ve ambalajlama malzemesi üretiminde kullanılır

    Çözgü

    Dokuma kumaşlarda kumaş kenarına paralel boyuna iplik sistemi. Genellikle küçük bir örneğinden bir kumaşın yapısını oluşturmak mümkün olan, atkı ipliklerinden daha az dalgalıdır.

    Çözgü sateni

    Atkısındaki bağlantı noktalarının üzerinde, çözgüsünde sayıca fazla bağlantı noktaları olan, desen tekrarlı dokuma kumaş.

    Çözgü yapısı; çözgü dokuma

    Atkı bağlantı noktalarının üzerinde sayıca daha çok çözgü bağlantı noktalarının olduğu dokuma tekrarlı kumaş.

    Çözgü yüzlü,tesirli dimi

    Atkısındaki bağlantı noktalarının üzerinde, çözgüsünde sayıca daha çok bağlantı noktaları olan desen tekrarlı dokuma kumaş.

    Çözgülü dokuma kumaş

    Çözgülü dokumaların yüzündeki çözgü ipliklerini vurgulamak için kullanılan genel terim.

    Çözgülü örme kumaş; locknit kumaşı

    İlmekleri dantelde olduğu gibi yatay olarak beslenmektedir. İlmekleri çözgülü örme kumaşlarda tek bir iplikten oluşmamıştır, çözgülü iplik sistemlerinden oluşmuştur. İlmekler sırayla değil hepsi bir anda tüm iğnelerin üzerinde oluşmuştur. Bu tip tekstiller farklı yüzey özellikleri (düşük esneklik, elastiklik ve hacimlilik) ortaya koyan örme kumaşlardır.

    Çözgülü örme pelüş; çözgülü kadife

    Biri zemin diğeri hav olmak üzere iki çözgü ipliği ve bir atkı ipliği olan ve zemin ipliği bezayağı, dimi, saten veya türetilmiş dokumalardan birini zemin olarak dokurken, özel iğneler yardımıyla ağızlık açıkken yükselerek hav çözgüsüyle hav kısmını oluşturan bir dokuma kumaştır. Hav ilmekleri çeşitli tekniklerle kesilerek kısa seyrek bir hav yüzeyi oluşturulur Kısa ve kalın hav tabakası kadife olarak anılır. Kadınların resmi elbiselerinde ve mantolarında ve dekoratif amaçlarla kullanılır.

    Çözgülü örme pelüş; örme kadife

    Çözgülü örme peluş; her zaman tersinde peluş örme için zemin oluşturulan, basit tek yüzlü dokuma. Tek yataklı çözgü makinesinde peluş çengelleri ile üretilir.

    Çözgülü örme yapısı

    Çözgülü örme teknolojisi yoluyla çeşitli dokuma elemanlarının ( ilmek, askı,atlama ,) kullanıldığı yöntem.

    Çözgülü örme yerleştirilmiş kumaş

    Bir yüzü ilmekler oluşturmayan yerleştirilmiş iplikleri olan çözgülü örme kumaştır. Yerleştirilmiş iplikler zemine bağlantı ilmekleri aracılığı ile tutturulmuşlardır. Kumaş arka yüzünde ısı yalıtımını artırmak için şardon uygulanmış olabilir

    Çıt çıt

    Giysi kapamalarında preslenerek giysiye tutturulan, düğme, çıt çıt gibi tutturucular.

    Çözgü Rips Örgüsü

    Bezayağı örgüsünün bağlantı noktasının, çözgü ipliği istikametinde 2 veya daha fazla atkı ipliği kadar uzatılmasıyla elde edilen örgülerdir. Bu durum aynı ağızlık içine birden fazla atkı ipliği atılması anlamına gelmektedir. Bu sebeple kumaşta enine yollar oluşturan bir yapısı vardır. Elde edilen bu yapı nedeniyle atkı rips örgüleri enine rips örgüleri olarak da adlandırılır.

    Çözgü Yönünde Çapraz Dimi Örgüsü

    Verilmiş olan dimi örgü raporu çözgü yönünde iki eşit parçaya bölünür. Birinci alana dimi örgü raporu tekniğine uygun olarak yarıya kadar işlenir. İkinci alana ise sondan başa doğru olmak üzere dimi örgü raporu işlenerek örgü tamamlanır.

    Çözgü Yönünde Kesik Dimi Örgüsü

    Verilmiş olan dimi örgü raporu çözgü yönünde yan yana tekrar eden çözgü iplik gruplarının yan yana sıralanması ile oluşur. Birinci alana dimi örgü raporu tekniğine uygun olarak işlenir. İkinci alana ise doluların karşısı boş, boşların karşısı dolu olarak işaretlenir ve oluşan bu rapora göre dimi örgüsü işlenir. Takip eden gruplar da rapor tekrarına gelene kadar devam edilir ve örgü tamamlanır.

    Çözgü Yönünde Kırık Dimi Örgüsü

    Verilmiş olan dimi örgü raporunun çözgü istikametinde bir rapor büyütülmesi ile oluşan örgülerdir. Birinci alana verilmiş olan örgü raporu tekniğine uygun olarak çizildikten sonra ikinci alana birinci örgü raporunun dimi yolunun tersi istikamette yol oluşturacak şekilde çizilir.

    Çözgü Yönünde Balıksırtı Dimi Örgüsü

    Çözgü yönünde balıksırtı dimi örgüsü çiziminde ana örgü çizilir. Son çözgüden sonra son çözgüdeki doluların karşısına boş, boşların karşısına dolu yazılır. Ana örgü sağ yollu ise ikinci kısım sol yollu, ana örgü sol yollu ise ikinci kısım sağ yollu olarak çizilir.

    Çözgü Yönünde Diyagonal Dimi Örgüsü

    Çözgü yönünde diyagonal dimi örgülerini elde etmek için temel dimi örgülerinden yararlanılır. Diyagonal dimi örgülerinin çizim yöntemi, normal dimi örgüleri çizim yöntemleri ile aynıdır. Çözgü yönünde diyagonal dimi örgüsünün rapor alanı hesaplanırken verilmiş olan dimi örgü raporu tel sayısı atlama sayısına bölünmek suretiyle elde edilen değer göz önünde bulundurulur. Rapor tel sayısı atlama tel sayısına tam bölünemiyorsa rapor çözgü ve atkı tel sayıları rapor tel sayısına eşittir. Tam bölünmesi durumunda ise elde edilen bölüm değer sayısı çözgü tel sayısını, rapor tel sayısı ise atkı tel sayısını verir.

    Çözgü Yönünde Gölgeli Dimi Örgüsü

    Çözgü yönünde gölgeli dimi örgüsü tam gölgeli ve yarım gölgeli olmak üzere iki şekilde elde edilir. Yarım gölgeli dimi örgüsü, verilmiş olan atkı dimi örgü raporunun çözgü dimi hâline dönüşmesiyle sonuçlanarak elde edilir. Tam gölgeli dimi örgüsü ise atkı dimi örgü raporunun çözgü dimi örgü raporuna dönüştükten sonra tekrar atkı dimi örgü raporuna dönüşene kadar devam ettirilmesiyle oluşur. Çözgü yönünde oluşturulan tam ya da yarım gölgeli dimi örgüleri, verilmiş olan dimi örgü raporuna bağlı olarak çok sayıda çerçeveye ihtiyaç duyulacağından daha çok jakarlı dokuma makinelerinde uygulanmaktadır.

    Çözgü Yönünde Kuvvetlendirilmiş Saten Örgüsü

    Çözgü yönünde kuvvetlendirilecek herhangi bir atkı sateni örgüsünde, çözgü ipliğinin üstte olduğu her bağlantı noktasına bir veya birden fazla bağlantı noktası ilâve edilir. Çözgü sateni örgüsünde ise çözgü ipliğinin altta olduğu her bağlantı noktasına bir veya birden fazla bağlantı noktası ilave edilerek kuvvetlendirilmiş saten örgüsü oluşturulur.

    Çözgü sateninde doluların azaltılması, atkı sateninde doluları artırılmasıyla elde edilen satene denir.

     

     

    Yazan %PM, %18 %599 %2016 %16:%Eyl in Tekstil Terimleri Okunma 3659 defa

Tekstil terimleri C

?<