Bir kumaş tasarımı yapmak için düşünmemiz ve yapmamız gerekenler
1-Üretmek istediğim kumaşın kullanım yeri ne olmalıdır.( Bay ve Bayan dokuma kumaşların herhangi biri olabilir )
2-Yazılk mı ve yoksa kışlık mı veya baharlık mı.
3-Üreteceğim kumaşın tuşesi nasıl olmalı.[ Zira Bezayağı örgülü ( desenli ) kumaş Dimi örgülü ( desenli )kumaşa göre daha sıkı ve dayanıklıdır. Dimi örgülü ( desenli ) kumaş Saten örgülü ( desenli) kumaşa göre daha sıkı ve dayanıklıdır.].Veya aşağıda görüldüğü gibi bir motif yapabilirsiniz.
3.1-Desene göre tahar ve armür.
4-Çözgü ve atkıda kullanacağı ipliğin cinsi ([ pamuk,yün keten veya çeşitli lif karışımlı. ( örneğin polyester pamuk elyafının karışımından elde edilmiş iplik ) ]
5-Çözgüde ve atkıda kullanacağınız iplik tek katli mi iki katlı üç katlı mı.......
6-Çözgü ve atkıda kullanacağınız ipliklerim bükümü kaç tur/metredir. İplikler sağ bükümlü mü yoka sol bükümlümü .
7-Hangi tür dokuma makinesinde dokunacaktır.( Mekikli dokuma makinesi mi ,su jetli dokuma makinesi mi , hava jetli dokuma makinesi mi,rapierli dokuma makinesi mi,jakarlı dokuma makinesi mi gibi.... )
8-Kumaş hesaplamaları. ( Toplam çözgü tel sayısı, cm.deki çözgü sıklığı, cm.deki atkı sıklığı, Çözgü ağırlığı ( metredeki metre tül ağırlığı ),atkı ağırlığı, Tarak eni, Tarak numarası, çözgü ipliği renk raporu, atkı ipliği renk raporu, Ham kumaş eni, Mamül kumaş eni, çözülecek çözgü uzunluğu, Ham kumaş uzunluğu, Mamül kumaş uzunluğu, her renk iplikten kaç kg gerekli ... )
9-Bunlar yapıldıktan sonra numune dokuma tezgahında ( Şablon tezgahında ) bu özelliklere göre numune kumaş dokunur.Dokunan numune kumaş istenilen kalite ve özellikleri veriyorsa dokuma makinesinde seri üretime geçilir.