Dimi yollarının yön değiştirmeden kırılma yaparak görüntü oluşturulduğu dimi örgü çeşididir. Kesik Dimi Örgüleri; Atkı yönünde kesik dimi örgüsü ve Çözgü yönünde kesik dimi örgüsü olmak üzere iki çeşittir.
Çözgü yönünde kesik dimi örgüsü; Herhangi bir dimi örgü raporunun çözgü yönünde yan yana tekrar eden çözgü iplik gruplarının yan yana sıralanması ile oluşur. Birinci alana dimi örgü raporu tekniğine uygun olarak işlenir. İkinci alana ise DOLULARIN karşısı BOŞ, BOŞLARIN karşısı DOLU olarak işaretlenir ve oluşan bu rapora göre dimi örgüsü işlenir. Takip eden gruplar da rapor tekrarına gelene kadar devam edilir ve örgü tamamlanır.
Örgüsünden çözgü yönünde kesik dimi örgüsünün desen kağıdına yapılışını, yani çizilişi;Çözgü yönünde kesik dimi örgüsüne esas teşkil eden DİMİ örgüsünün raporu içerisinde bulunması gereken çözgü ve atkı tel sayısı;4 çözgü ve 4 atkı telinden oluşmaktadır.Önce bu dimi örgüsünün rapor sınırlarını belirleyelim;
Örgnün rapor içerisinde bulunması gereken ATKI TEL SAYISI ;Örgü çizgisinin üzerindeki ve altındaki rakamları toplarız.2+2=4.Çizeceğimiz ÇÖZGÜ YÖNÜNDE KESİK DİMİ ÖRGÜSÜNÜN Atkı raporu 2+2=4 atkı ipliğinden meydana gelmektedir.Çizeceğimiz ÇÖZGÜ YÖNÜNDE KESİK DİMİ ÖRGÜSÜNÜN Çözgü raporu ise ;Takip eden gruplar da ( her grup 4 çözgü 4 atkı ) rapor tekrarına gelene kadar devam edilir ve örgü tamamlanır.
Önce; dimi örgüsünü yaparız.
4.Çözgü ipliğindeki; 1 DOLUYU 1 BOŞ 2 BOŞU 2 DOLU1 DOLUYU 1 BOŞ olarak, aşağıdan yukarıya doğru 5.çözgü ipliğine işleriz, yani yazarız.Bu başlangıç hareketini yine sağ yollu dimi çizim kuralına göre 8.çözgü teli dâhil olmak üzere devam ederiz.
8.Çözgü ipliğindeki; 2 DOLUYU 2 BOŞ 2 BOŞU 2 DOLU olarak, aşağıdan yukarıya doğru 9.çözgü ipliğine işleriz, yani yazarız.Bu başlangıç hareketini yine sağ yollu dimi çizim kuralına göre 12.çözgü teli dâhil olmak üzere devam ederiz.
12.Çözgü ipliğindeki; 1 BOŞU 1 DOLU 2 DOLUYU 2 BOŞ 1 BOŞU 1 DOLU olarak, aşağıdan yukarıya doğru 13.çözgü ipliğine işleriz, yani yazarız.Bu başlangıç hareketini yine sağ yollu dimi çizim kuralına göre 16.çözgü teli dâhil olmak üzere devam ederiz.
Böylelikle çizimimizi tamamlamış oluruz.Aynı yöntemi uyguladığımızda ise; Çözgü yönünde kesik dimi örgüsünün 2.raporunu yapmış oluruz. Yani rapor başlangıcına gelmiş oluruz. Bu da bizim çizimimizi doğru yaptığımızın ispatıdır.
Çizmiş olduğumuz ÇÖZGÜ YÖNÜNDE KESİK DİMİ örgüsü görülmektedir.
Aşağıda yaptığımız bu örgünün yani desenin TAHARI ve ARMÜRÜ görülmektedir.
Şimdi de;
Tahar ve Armür planının yapılması