Mekanik Çorap Örme Makineleri
  • Mekanik çorap örme makineleri

     

    Teknoloji, makinelerin icadından sonra hızlı bir gelişim içine girmiştir. Bu icatlar her alanda olduğu gibi, örme alanı olan çorap örme makinelerinin de gelişmesini sağlamıştır. Giyim sanayinin ve modanın gelişmesi, çorap alanında da etkili olmuştur. Her giyim alanına uygun rahat kullanım özelliği, çok geniş renk ve desen seçenekleriyle, her yaş grubunda çorap koleksiyonları hazırlanmakta ve uygulanmaktadır. Bu koleksiyonlar üretilirken çeşitli çorap örme makineleri kullanılmaktadır. Mekanik çorap örme makineleri da bu makinelerden biridir.

     

    Çorap Örme Makineleri

     

    Tek silindirli mek.çorap örme makineleri

    Düz örgü çalışan çorap makineleri

    Jakar(2 ve 3 sistem)+Düz örgü çalışan çorap makineleri

    Çift silindirli mek.çorap örme makineleri

    Düz örgü çalışan çorap makineleri

    akar+Düz örgü çalışan çorap makineleri

    Links-links +Düz örgü çalışan çorap örgü makineleri

    Jakar+ Links-links +Düz örgü çalışan çorap örgü makineleri

     

    Mekanik çorap örme makineleri  silindir sayısına göre ;

     

    Tek  silindirli

    Çift silindirli

     

    olmak üzere iki kısma ayrılır.

     

    Tek Silindirli Mekanik Çorap Örme Makineleri

     

    Tek silindirden oluşan bu makinelerin ters ve düz örgü kabiliyeti yoktur, sadece düz örgü çalışırlar. Üretilen çorapların esneklikleri ve dayanıklılıkları çift silindirli çoraplara nispeten düşüktür. Bu olumsuzluklara rağmen moda eğilimlerine hızla cevap verebilecek yapısal esneklikte olmaları nedeniyle piyasada kabul görmektedir. Yeni nesil makinelerde düz örgü-jakar pozisyonu yapılabilmektedir. 

     

    Çift Silindirli Mekanik Çorap Örme Makineleri

     

    Üst üste yerleştirilen iki silindirden oluşan bu makinelerde üst silindir ters, alt silindir düz örgü yapmaktadır. İğneler hem alt hem de üst silindirde çalışabildiklerinden elde edilen kumaş yapısı tek silindirliye göre oldukça esnek ve dayanıklıdır. Moda eğilimlerinden etkilenmeyen, klasik çorapların üretiminde sıklıkla tercih edilmektedir ve bu yüzden çift silindirli çorap öeme makineleri örme prensibinde önemli bir değişikliğe uğramamıştır. Tek silindirli makinelere göre daha pahalı ve makine yapısı daha karmaşıktır. Çift silindirli makinelerde yapılacak uygun değişiklikler ile tek silindirli çorap makinelerinde üretilebilecek çorapları üretmek mümkündür. Ayrıca bu tip makinelerde düz örgü,jakar örgü ve links-links (Kabartma) örgü çalışılabilir

     

     Silindir (Kovan)

     

    Örme makinelerinin ana elemanı silindir, metalden yapılmıştır. Özel işlemlerden geçerek oluşturulmuştur. Silindir üzerinde iğnelere ve platinlere uygun kanal yatakları bulunmaktadır. Örme işlemi sırasında platin ve iğnelerin doğru ve düzgün çalışması için silindir kanalları iğne ve platinlere kılavuzluk yapar.

     

    Silindir yatağı ve iğne rayı

    Mekanik çorap örme makineleri konstrüksiyonlarına göre silindirik (kovan) biçimde imal edilir. Silindir, iğneleri üzerinde bulundurmaya yarayan ve iğne hareketine müsait kanallarla doludur. Bu kanalların genişliği makinenin inceliğine ve çapına göre değişir. Yuvarlak örme makineleri tek plakalı (tek iğne yataklı) veya çift plakalı (karşılıklı çift iğne yataklı) olarak yapılır. Yere dik konumda yerleştirilmiş iğne kanallı, iğnelerin inişıkış hareket yapmasına göre yapılan iğne yatağına silindir yatağı denir.

     

     

    Mekanik Makinalarının Düşüş Sayıları

     

    Düşüş

     

    Silindirin tur dönümü sonunda yapmış olduğu örgü sayısıdır.

     

    Tek düşüş

     

    Silindirin bir turda tek sistem çalısmasına denir. Silindir bir turda bir sıra örgü yapar.

     

     

     

    Çift düşüş

     

    Silindirin bir turda çift sistem çalısmasına denir. Silindir bir turda iki sıra örgü yapar. 

    Tek Düşüş Örme Oluşumu

     

    Zincir sisteminin üzerinde baklalar bulunur. Bu baklalar sağ ve sol yönlüdür. Sağ taraftaki bakla tamburu iter (Harekete geçirir.). Sol taraftaki bakla ise mekik paletini harekete geçirir. Tek düşüşte sol taraftaki bakla harekete geçerek tek mekik paletlerinin devreye girmesini sağlar. Bu hareketle mekiklerde devreye girmiş ve örme işlemi sağlanmış olur.

     

    Çift Düşüş Örme Oluşumu 

     

    Tambur baklaları çift düşüş olarak hazırlanır. Makine çalıştırıldığında, zincir sisteminde bulunan devir baklasından aldığı hareketle, tambur iticisi devreye girer. Üzerindeki bakla ikinci düşüş mekik paletlerinin (Mekik aparatının) üzerindeki mekik grubunun hareketini sağlar. Bu hareketle ikinci düşüş mekiği çalışır ve örme oluşumu sağlanmış olur.

    Mekanik Makinelerin Kovan Çapları Makine çapı

     

    Örme makinelerinde iğnelerin üzerinde bulunan iğne kanalından diğer iğne kanalına olan, dıştan dışa çap mesafesidir. Yuvarlak örme ve çorap örme makinelerinde kovan çapı (Pus) olarak adlandırılmaktadır. Yuvarlak örme çorap makinelerinde çalışılan çorabın eni makinenin kovan çapına göre değişiklik gösterir. İğne sayısı ve kovan çapı çorap örme makinesinin yan tarafında bulunan bir plaka üzerinde belirtilmektedir.

    Yazan %PM, %19 %522 %2016 %13:%Mar in Örme Okunma 5359 defa

Mekanik çorap örme makineleri

 

coror1 

 

?< ?>