Yuvarlak Örme RR İğne İptalli Ribana Örgüler
  • Yuvarlak Örme RR İğne İptalli Ribana Örgüler

     

    RR İğne İptalli Ribana Örgüler

     

     

    0526corap

     

    İğne iptalli ribana örgülere örnek olarak en çok kullanılan kaşkorse örme kumaş verilebilir. Kaşkorse (2x1 veya 2x2 kaşkorse) örme kumaş, yuvarlak ribana örme makinelerinde kapak ve silindirde her üç iğneden birinin iptal edilmesi ile yapılan RR ribana (2x1 ribana) örgü çeşididir. Enine yönde elastik olduğu için daha çok bant, kenar, kazak, bayan giyimi vb. yerlerde kullanılmaktadır.İğne iptalli örgülerin yapılabilmesi için bütün örgülerde olduğu gibi makinenin bazı ayarlarının değiştirilmesi gerekir. 

     

    İğne ayarı: 

    Kaşkorse kumaşın örülebilmesi için öncelikle iğne düzeninin ayarlanması gerekmektedir. Kaşkorsenin örülebilmesi için iğneler kapakta ve silindirde iki dolu bir boş kalacak şekilde düzenlenmelidir. Bu işlem öncelikle silindirde yapılmalı sonrada silindirde boşaltılan iğnenin karşısına kapaktaki iki çalışır durumdaki iğne gelecek şekilde düzenlenmelidir.

     

    Kapak kaydırma ayarı:

    İğne iptalli örgülerde kapak iğnelerinin silindir iğneleri ile çarpışmaması ve örgünün özelliklerine göre iğnenin çıkış yerlerinin belirlenmesi için kapak kaydırma işlemi yapılır. İğneler istenilen pozisyona geldiğinde ayar düğmesinin iki kenarındaki sabitleyiciler sağlamlaştırılır.

     

    Mekik ayarı:

    Ribana makinelerinde kapak çeliklerinin üzerinde ana gövdeye bağlı olan mekik kaydırma sistemi vardır. Bu sistem anahtar yardımıyla ayarlanır. Bu ayar yapılmazsa makine çalıştırıldığında iğnelerin ağzına yapılmak istenilen iplik beslemesi hareketini tamamlayacağından örgü düşer.

     

    Çelik ayarları:

    Kaşkorse kumaş üretiminde makinenin çeliklerinin değiştirilmesine gerek yoktur. RR düz ribana örgüsünde olduğu gibi ilmek (süprem -örgü) çeliği kullanılmaktadır. Fakat bazı örgüler hem iğne iptalli hem de askı ve atlama işlemlerinin kombinasyonu ile oluşmaktadır. Böyle bir durumda örgünün özelliğine göre makineye çelik değişiminin yapılması gerekir.

     

    May ayarı:

    Kaşkorse (İğne iptalli) kumaşların üretiminde may ayarı önemlidir. May ayarı sıkı olması durumunda kumaş sert olacaktır. Bu durumda kumaş istenilen esnekliği veremez. İğne iptalli kumaşlarda may ayarı düz ribana örgülere nazaran daha açık ayar verilir.

     

    Gerginlik ve kasnak ayarı

    İğne iptalli örgüler düz ribana örgüye göre daha az iplik harcar. Makine üzerinde bir iğne bile eksiltilse kasnak ayarının yeniden yapılması gerekir. Kasnak ayarının istenilen düzeyde olup olmadığını anlamak için makine çalıştırılır ve furnisör ile mekik arasında iplik gerginliği kontrol edilir. Kontrol sonrası eğer iplik gergin veya gevşek geliyorsa kasnak ayarı tekrar düzenlenmelidir.

     

    Kumaş çekim ayarı;

     kumaş çekim ayarı bütün örme tekniklerinde olduğu gibi bu örgü tekniğinde de örülen kumaşa göre belirlenir. Makine çalışırken kumaş gerginliği elle kontrol edilir, duruma göre çekim hızı şürülür yada yükseltilir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli unsur, kumaş çok çekerse iğnelerde bozulmalar ve kumaşta patlaklar oluşur. Aynı şekilde eğer kumaş çekim ayarı çok gevşek bırakılırsa iğne ağızlarında yığılmalar olur ve iğneler de bozulmalar olur.

     

     Numunenin Örülmesi

    Makinede gerekli bütün ayarların yapılmasından sonra numune alımı için bir miktar kumaş örülmelidir. Bu sırada makine sıcaklığı göz önünde bulundurularak düşük devirde çalıştırılmalıdır. Numune örülmesi esnasında makine ayarlarında herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır. Sabit ayarlarda çıkan numune kumaş kontrol edilip gerekli ayarlar toplu halde yapılmalıdır. Aksi takdirde numune örülürken yapılan bazı ayar değişiklikleri numune kumaşın bir kısmında gözükmeyebilir. Dolayısıyla kontrol yapılan kumaş ile o aşamada üretilen kumaş farklı olabilir.

     

    Kontrollerin Yapılması

      

    Numune kumaş örüldükten sonra makine durdurulmalı ve numune kumaş kesilerek kontrolleri yapılmalıdır. Örülen numune kumaşın öncelikle iplik uzunluğu veya örme kumaş gramajı istenilen düzeyde olup olmadığı eğer varsa örnek numune ile yok ise de sipariş formu ile karşılaştırılarak kontrol edilir. Sonra sırasıyla kumaşın ham maddesi, tuşesi ve diğer örgü özellikleri karşılaştırılır, kontrol edilir.

     

    Üretimin Yapılması

    Tüm kontrolleri yapılan kumaş istenilen özelliklere sahip olmayabilir. Bu durumda makine ayarlarında istenilen özellikleri yakalamak için değişiklikler yapılmalıdır. Eğer numune istenilen özelliğe sahip ise kumaşın üretimine geçilmelidir. Üretim esnasında makine cağlıklarına iplik yerleştirilirken aynı numara iplik olmasına dikkat edilmelidir. Hatta ipliklerin üretim seri numaralının bile farklı olmamamsı üretimin kalitesi açısından önemlidir. Çünkü bazı durumlarda aynı numara olmasına rağmen farklı parti (lot) olan iplikler kumaş üzerinde enine çizgi (iplik abrajı) şeklinde hataya neden olabilir. Üretimin devamında ara ara üretim kalitesinin devamlılığı için kontroller yapılmalıdır.

     

    2x1 Kaşkorse kumaş üretimi

    1-Makinenin kapak ve silindir iğnelerini 2 dolu 1 boş şeklinde ayarlanır.( İğneleri çıkartırken hasar görmemesi için iğne dilinin kapalı olmasına dikkat edilmelidir.)

     

     

    0532corap

     

     

    2- Kapak kaydırma işlemini iğne düzenine göre yapılmalıdır.( Kapak kaydırma veya iğne diziliş işleminde iğnelerin pozisyonu şekildeki gibi olmalıdır). 

    3- Mekik ayarını 1x1’ den 2x2’ ye getirilir.( Mekik ayarını yaptıktan sonra sabitleme somonunu sağlamlaştırma unutmamak gerekmektedir)

     

     

    0533corap

     

     

    4- Makinenin kapak ve silindir çeliklerinin tamamen ilmek çeliğine dönüştürülür.( Çelikleri yerine takarken iğne ayaklarının çelik yolunun dışında kalmamasına dikkat edilir.)

    5- Kapak ve silindirde may ayarları 2–3 derece açılır.( . May ayarı yapılırken tüm sistemlerin aynı olduğunda dikkat edilir.)

     

     

    0535corap

     

     

    6- İplik gerginlik ayarı kasnaktan yapılır. (Kasnak ayarı yaparken sabitleyici somunu gevşek bırakılmaz.. Aksi hâlde makine çalışırken ayar kendiliğinden değişir.)

    7- Kumaş çekim ayarı yapılır.( Kumaş çekim ayarının sarma tertibatının her iki tarafında da eşit olmasına dikkat edilmelidir.)

     

     

    0537corap

     

     

    8- Numune kesilebilecek kadar kumaş örülür.( Numune üretiminde makine ayarlarına dokunulmaz)

    9- Makineyi durdurulur ve numune kumaş kesilir.( Numune kumaş kesimi için makinenin altına girileceğinden kesinlikle makine kapatılır.)

    10- Numunenin birim gramajı örnek kumaş ile karşılaştırılır.( Numunenin temiz ve hatasız olmasına özen gösterilir)

    11- Numune kumaş istenilen özellikte ise üretime başlanır.

     

     

    Yazan %AM, %14 %346 %2016 %10:%Nis in Örme Okunma 6721 defa

Yuvarlak Örme RR İğne İptalli Ribana Örgüler

?< ?>