Bu deneyde, hammadde, teçhizat, işçilik, çalışma metodu, dolayısıyla iplik üretilirken iplikte meydana gelen, gözle görülüp değerlendirilebilen görünümü bozan kısımların derecelendirilmesi amaçlanmıştır. İplik düzgünsüzlüğünü ölçmede en ucuz ve en hızlı metot görsel incelemedir. Bu deney sayesinde bu iplik ile üretilecek kumaşın görüntüsü canlandırılarak kumaş hakkında ve kullanılacak iplik hakkında ön görüş sağlanır. İplikte düzgünsüzlük kaliteyi etkileyen en önemli faktörlerden biridir. İplikte düzgünsüzlük; işlenme, kullanım ve diğer özellikleri etkiler. Düzgünsüzlük; gerek incelik ve numara, gerekse diğer yapısal özellikler açısından iplik boyunca meydana gelen değer sapmalarını tanımlar. (TS628, ASTM D2255 )
Kullanılan Malzemeler
Düzgünsüzlüğü incelenecek olan iplik ve buna zıt renkte konik levha 15 cm x 25 cm (Koyu renk iplik için açık renk levha, açık renk iplik için koyu renk levha), standart fotoğraf tabloları.
Numune Hazırlama
Test edilecek iplik numuneleri standart atmosfer koşullarında kondisyonlanır. Test edilecek iplik numunesi cihazın besleme kısmına yerleştirilir. Test cihazına konik biçimdeki zıt renkli levha numune ipliğin rengine göre (beyaz iplik için koyu renk levha, renkli iplik için açık renk levha) seçilerek döner çeneler arasına yerleştirilir. İplik gezdirici rehberi başlangıç pozisyonuna getirilir. İplik bir kılavuzdan geçirilerek zıt renkli levhanın başlangıç kısmında bulunan çentiğe bağlanır iplik birkaç tur sarılarak sabitlenir. İplik numarasına göre sarım hızı ve sarım sıklığı ayarlanır. Cihaz çalıştırılır. Konik levhaya iplik eşit sarım aralığında sarılır. Sarımın tamamlandığını gözlemleyerek cihaz durdurulur. Sarımı tamamlanan zıt renkli levha ASTM Enstitüsünün hazırladığı standart fotoğraflarla karşılaştırılır. Bu fotoğraflar A,B,C,D değerlerini alıp, “A” en iyisi, “D” en kötüsü değerini ifade eder. TS 628 standardına göre Karde veya penye pamuk iplikleri fotoğrafik standart kartonlarla karşılaştırılır. Bu metotta kullanılan standart kartonları üzerlerinde 15 x 25 cm lik 4 fotoğraf serisi bulunan 38x70 cm boyutunda beş ayrı kartondur. Her karton üzerinde iyiden kötüye giden A, B, C, D dereceleri vardır.
Test edilecek iplikler 15 x 25 cm boyutundaki zıt renkli levha üzerine aşağıdaki çizelgede belirtilen ve ilgili standart kartonlarındaki hatvelere uygun olarak sarılır.