ÖRME MAKİNELERİ
1-Atkılı Örme Makineleri
2-Çözgülü Örme Makineleri Olmak üzere ikiye ayrılır
1-ATKILI ÖRME MAKİNELERİ
Tek iplikli (atkı) örme makineleri tek bir iplik bobiniyle bile ilmek yüzeyi oluşturabilen ve tek tek iğne hareketli veya topluca iğne hareketli olarak örme işlemini yapabilen düz veya yuvarlak yapılı örme makineleridir.
1-Örme iğnelerinin topluca hareket ettiği iplik hareketli, iğne sabit atkı örme makineleri; 2-Düz iğne, raylı cotton (kulier) örme makineleri (esnek iğneli düz örme mak.)
3-Dairesel iğne raylı yuvarlak mayözlü-esnek iğneli-(kulier) örme makineleri
Olarak sınıflandırılmaktadır.
YUVARLAK ÖRME MAKİNELERİ
Yuvarlak örme makineleri üretim hızını artırmak için silindirlerin çevresine iğnelerin dizilmesiyle oluşmaktadır. Genellikle iplik sabit, iğneler hareketli prensiple çalışmaktadır. Tek iplik yerine birden fazla iplik ile beslendiğinde üretim daha hızlı olmakta ve düz örme makinelerine göre daha ince makine oldukları için elde edilen kumaşlarda daha ince üretilmektedir.
Yuvarlak örme makinelerinde örme işlemi, ipliklerin iğne yatağı çevresine belirli aralıklarla sıralanmış çalışma yerlerinde bu iğneler topluca dönüş hareketi yaparken aynı zamanda sabit olan kilit sistemlerinden uygun hareketleri almaları ve üzerlerine yatırılan iplikleri çekerek ilmek oluşturmaları ile gerçekleşmektedir.
ÖRME TEKNİKLERİNE GÖRE YUVARLAK ÖRME MAKİNELERİ
1-Tek Plaka Yuvarlak Örme Makineleri
2-Çift Plaka Ribana Yuvarlak Örme Makineleri
3- Çift Plaka İnterlok Yuvarlak Örme Makineleri
4-Tek Silindirli Yuvarlak Çorap Örme Makineleri
5- Çift Silindirli Yuvarlak Çorap Örme Makineleri
Olmak üzere 5 grupta toplanır.
DÜZ ÖRME MAKİNELERİ
Tek iplikle gerçekleştirilen örme işlemi iplik ve iğneler ile oluşturulan ilmeklerin ard arda ve her zaman bir altındaki ilmekle bağlantı yaparak istenilen ölçüde üretilmektedir.
Düz örme makineleri dört tipte bulunmaktadır.
1-Tek iğne yataklı
Bu tip düz örme (triko) makineleri tek iğne yatağı bulunmaktadır. Bu yatak üzerine yerleştirilmiş iğneler ve bunlara hareket veren kilit sistemi ile örme işlemi gerçekleşmektedir. RL tipi tek katlı örgüler yapabildiği için desenlendirme olanakları kısıtlıdır.
2-Ters V iğne yataklı
Birbirlerine belli bir açıyla ters V şeklinde yerleştirilmiş iki iğne yatağı bulunan ve yatak üzerinde bulunan iğnelere hareket veren kilit sistemi ile örme işlemini gerçekleştiren makinelerdir. Çift plakada RR örgüler ve çeşitleri, tek plakada RL örgüler üretilebilmektedir. Piyasada en çok tercih edilen makine türleridir.
3-Karşılıklı düz yataklı
Aynı düzlem doğrultusunda karşılıklı olarak yerleştirilen iki iğne yatağında ters-yüz (LL) örme yüzeyi oluşumunu sağlayan örme makineleridir. Sadece bu makinelerde kullanılan iki ucu dilli iğne ile sanayi tipi örme makineleri içinde en çok desen kabiliyetine sahiptir.
4-Dört yataklı
Dört yatak sisteminde, iki alt iki üst yatakta olmak üzere dört yatak bulunmaktadır. Alttaki yataklar ters V şeklinde üstteki yataklar ise karşılıklı düz olarak yerleştirilmektedir. Dolu iğne örgülerde her türlü aktarma (transfer) tekniğinin yapılabilmektedir. Üst yatakların ortadan ayrılma özelliği ile reglân, V yaka ve simetrik desen uygulamalarında aktarma süresi yarı yarıya azalmaktadır.
ÖRME TEKNİKLERİNE GÖRE DÜZ ÖRME MAKİNELERİ
1-İntersia Düz Örme Makineleri
2-Mekanik Düz Örme Makineleri
3-Aksesuar Nitelikli Düz Örme Makineleri
4- Eldiven, Çorap Düz Örme Makineleri
5-Jakarlı Düz Örme Makineleri
6-Jakarsız Düz Örme Makineleri
Olmak üzere 6 grupta toplanır.
2-ÇÖZGÜLÜ ÖRME MAKİNELERİ
ÖRME TEKNİKLERİNE GÖRE;
1-Raşel Çözgülü Örme Otomatları
2-Trikot Çözgülü Örme Otomatları
3-Kroşet ( Aksesuar ) Tipi Çözgülü Örme Makineleri
4-Diğer Çözgülü Örme Makineleri
Olmak üzere 4 grupta toplanır.